Na zaproszenie Fundacji "Kulturalna Przestrzeń" z Piekoszowa, Koła Gospodyń Wiejskich z naszej gminy biorą udział w projekcie pn. "Moda na EtnoFit". Przedsięwzięcie skierowane jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora, Uniwersytetów Trzeciego Wieku i Uniwersytetów Ludowych z 16 województw z całej Polski.
Celem projektu jest promowanie staropolskiej kuchni regionalnej i łączeniu tego, co tradycyjne ze zdrowym odżywianiem. W ramach projektu zaplanowane zostały: warsztaty kulinarne, wydanie publikacji książkowej z przepisami ze wszystkich regionów Polski, kulinarna gra planszowa, organizacja tzw. Rynków Smaków, na których prezentowane będą tradycyjne wyroby z danego regionu, a na zakończenie odbędzie się Festiwal Etno Fit Smaki.
Punktem kulminacyjnym projektu będzie Festiwal EtnoFit Smaki, który odbędzie się w 2023 roku. W ramach festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny na najlepszą i najsmaczniejszą potrawę kuchni staropolskiej w wersji fit, będą również stoiska wystawiennicze, promowana będzie publikacja z przepisami, a na zakończenie wystąpi gwiazda wieczoru.
Projekt finansowany jest z Narodowego Instytutu Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego i realizowany będzie w partnerstwie z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie.
Pierwszym działaniem projektu były warsztaty „Etnofit na talerzu”, które dla naszego województwa zorganizowane zostały przez Gminę Łukowica w powiecie Limanowskim. Gminę Proszowice na pierwszych warsztatach reprezentowały panie z KGW w Stogniowicach, KGW w Jakubowicach, KGW w Szreniawie, KGW w Górce Stogniowskiej oraz z KGW w Klimontowie.
Warsztaty przeprowadzone zostały przez Pana Adama Ruszkowskiego, profesjonalnego i doświadczanego kucharza, znającego lokalny rynek i tradycje naszego regionu. W czasie trwania tych warsztatów uczestnicy mieli okazję przygotować staropolskie dania kuchni ludowej, która była serwowana przed kilkudziesięcioma laty w naszym regionie z wykorzystaniem jej smaków tak, aby tworzyć z nich dania fit.
Podczas warsztatów powstały następujące dania:
- tatar z matiasa z chrupką ziemniaczaną,
- kaszotto buraczane,
- gulasz z dzika z knedlami i marmoladą z dzikiej róż,
- racuchy z glazurowanymi jabłkami.