Z inicjatywy Burmistrza Gminy i Miasta Proszowice Grzegorza Cichego we współpracy z Centrum Kultury i Wypoczynku w Proszowicach 23 lipca br. w Amfiteatrze w Proszowicach odbył się VII Festiwal "Święto Ogórka".
Wydarzenie objęte zostało Honorowym Patronatem Marszałka Województwa Małopolskiego Witolda Kozłowskiego oraz Starosty Powiatu Proszowickiego Krystiana Hytrosia. Projekt realizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Festiwal swoja obecnością uświetnili:
- prof. Włodzimierz Bernacki Senator RP,
- Stanisław Bukowiec poseł na Sejm RP,
- Burmistrz GiM Proszowice Grzegorz Cichy,
- Zastępca Burmistrza GiM Proszowice Zbigniew Nowak,
- Wojciech Rzadkowski - Wojciech Rzadkowski - Członek Zarządu Powiatu Proszowickiego,
- Anna Glixelli - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM,
- Izabela Stefańczyk - Zastępca Dyrektora Małopolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Krakowie,
- Danuta Szopa - Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Krakowie,
- Ryszard Czaicki - Prezes Zarządu Małopolskiej Izby Rolniczej,
- Zbigniew Grzyb - Kierownik Placówki Terenowej KRUS w Proszowicach,
- Anita Spurek - Kierownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział Terenowy w Proszowicach,
- Marta Zastawnik - Kierownik Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach - Oddział w Proszowicach,
- Przewodnicząca Rady Powiatu Barbara Gacek wraz z Radnymi Powiatu Proszowickiego,
- Stanisław Mierzwa - Radny Powiatu Nowe Brzesko,
- Radni Gminy i Miasta Proszowice oraz Sołtysi,
- Przedstawiciele instytucji i zakładów pracy z gminy Proszowice.
"Bohaterem" święta był ogórek i przyrządzone przez Koła Gospodyń Wiejskich z niego specjały. Każdy z uczestników miał możliwość skosztowania oraz zakupu regionalnych produktów. Wydarzenie skierowane do rolników i producentów rolnych, lokalnych przedsiębiorców, sołectw i Kół Gospodyń Wiejskich zgromadziło liczną rzeszę mieszkańców Gminy i Miasta Proszowice. Na przybywający na Festyn czekały stoiska z lokalnymi produktami a także regionalnymi wyrobami: ogórkami i innymi warzywami, ciastami, wiejskim chlebem i miodem.
Atrakcją tegorocznego Święta Ogórka były warsztaty kulinarne prowadzone przez cenionego i utytułowanego kucharza Tomasza Dery – wicedyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. Henryka Sucharskiego. Panu Tomaszowi towarzyszył jego były uczeń – Kuba Herian – obecnie kucharz w Restauracji nad Stawem w Rosiejowie. Uczestnicy mogli obserwować profesjonalny proces przygotowywania a następnie posmakować między innymi zupy ogórkowej z pieczonym ziemniakiem i kurczakiem, zupy ogórkowej z pieczonym ziemniakiem i kurczakiem oraz babeczek ogórkowe z musem.
Bardzo dużo emocji wzbudził "Konkurs na najsmaczniejszą potrawę z ogórka". Jury w składzie Tomasz Dera, Anna Glixelli, Izabella Stefańczyk oraz Anita Spurek oceniało między innymi sposób prezentacja i wydania potrawy, wielkość i proporcjonalność serwowanych, kreatywność, smak i aromat potrawy, rodzaj składników i ich naturalność oraz dobór składników i dodatków z uwzględnieniem tematu konkursu.
Rekordowa w tym roku ilość startujących do konkursu kół pokazała jak ciekawym kulinarnie warzywem jest polski ogórek i jak wiele potraw można z niego wykonać. 10 Kół z Gminy Proszowice tj. KGW Stogniowice, KGW Kościelec, KGW Kowala, KGW Jakubowice, KGW Szreniawa, KGW Łaganów, KGW Klimontów, KGW Żębocin, KGW Szklana oraz KGW Piekary zaprezentowało swoje ogórkowe przysmaki. Nie zabrakło: ogórków kiszonych, zup ogórkowych, przekąsek z dodatkiem ogórka, łazanek ogórkowych, sushi z ogórka, nalewek oraz lemoniad ogórkowych. Kreatywne gospodynie przygotowały również coś na słodko - ciasto ogórkowe i naleśniki z dżemem ogórkowym.
Bezkonkurencyjne w tym roku okazało się KGW w Klimontowie, które skradło serce i kubki smakowe jurorów "Klimontowska potrawą z ogórka" – drobiowo- ogórkowymi kotlecikami z sosem czosnkowo – ogórkowym oraz wielokolorową warzywna salsą udekorowane jadalnymi kwiatami nagietka. Nagrodą główną w konkursie kulinarnym była Nagroda Burmistrza - 500 zł oraz zestaw ufundowany przez Krakowską ARiMR. Miejsce drugie oraz wielofunkcyjne urządzenie AGD ufundowane przez MODR w Karniowicach przypadło KGW Piekary za chłodnik. Na III miejscu uplasowało się KGW Kościelec za pulpety w sosie ogórkowym a nagrodę – bon do Restauracji Nad Stawem w wartości 300 zł odebrała Przewodnicząca KGW w Kościelcu – Grażyna Połetek. Wyróżnienia oraz nagrody w postaci sprzętu AGD ufundowane przez Oddział Terenowy KOWR w Krakowie otrzymały KGW Jakubowice za zupę krem z ogórków, KGW Szklana za łazanki z ogórkami i KGW Szreniawa za sushi z ogórkiem.
Dodatkowo wszystkie Koła biorące udział w VII Festiwalu Święcie Ogórka za przeprowadzenie degustacji i udział w konkursie kulinarnym otrzymały dyplomy oraz równorzędne nagrody pieniężne ufundowane przez Burmistrza GiM Proszowice w wysokości po 300,00 zł każda.
Na najmłodszych uczestników czekały animacje z ELO KIDS, dmuchańce, ścianka wspinaczkowa, stoiska ze słodyczami, liczne zabawy i gry dla dzieci oraz konkursy na temat i z wykorzystaniem ogórka. Nagrody dla uczestników konkursów ufundowane zostały przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Powiat Proszowicki, Gminę i Miasto Proszowice, Bank Spółdzielczy w Proszowicach, Dukatki.pl oraz Pasiekę "Pszczeli Raj".
Natomiast Placówka Terenowa KRUS w Proszowicach do swojego stanowiska informacyjnego zapraszała rolników i ich rodziny, gdzie można było wziąć udział w konkursie wiedzy pt. "Mądrze postępujesz wypadku nie spowodujesz". Nagrodami ufundowanymi przez KRUS w Proszowicach były drabina, gaśnica oraz opryskiwacz ciśnieniowy. Przedstawiciele Kasy w godzinach od 15:00 do 20:00 udzielali też informacji z zakresu ubezpieczeń społecznych rolników, przyznawania świadczeń oraz zasady bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie rolnym. Zainteresowani otrzymali materiały prewencyjne popularyzujące bezpieczną pracę w rolnictwie.
Z kolei na stoisku informacyjno-edukacyjnym Powiatowej Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Proszowicach uczestnicy festiwalu mogli uzyskać informację jak zadbać o własne zdrowie m.in. na temat szczepień HPV, badań profilaktycznych, alergenów, znakowana żywności. Były również gry i konkursy dla dzieci związane z bezpiecznym wypoczynkiem.
Tuż przed 19-tą sceną proszowickiego amfiteatru zawładnęły prawdziwe folkowe brzmienia, o które zadbała jedyna w swoim rodzaju Kapela Góralska Ciupaga - finaliści 3 miejsca programu "Mam talent" w 2016 roku. Dziesięcioosobowy zespół powstał z miłości do muzyki góralskiej, a nadając jej rozrywkowy wydźwięk, zdobywa serca słuchaczy. Ogromną zaletą wszystkich członków zespołu jest żywiołowe przekazywanie utworów, które wybrzmiewając ze sceny wprowadziły słuchaczy w radosny nastrój, porywając ich do wspólnej zabawy. Charyzmatyczny wokal i bogate instrumentarium tj. skrzypce, altówka, kontrabas, perkusja, gitara, akordeon zapewniły muzyczną mieszankę, w której każdy znalazł coś dla siebie.
Niestety ze względu na zbyt silny wiatr organizatorzy zdecydowali o odwołaniu lotów balonem na uwięzi. Atrakcja została przeniesiona na 13 sierpnia br. Będzie z niej można było skorzystać podczas Dożynek Gminnych w Opatkowicach.
Serdecznie dziękujemy następującym sponsorom za hojne wsparcie i uświetnienie VII Festiwalu "Święto Ogórka":
- Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego,
- Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM,
- Giełda Rolna "Ek-Rol",
- FHU ADMET Adam i Teresa Czekaj,
- Amplus,
- Bank Spółdzielczy w Proszowicach,
- Bank PKO w Proszowicach,
- Restauracja Nad Stawem w Rosiejowie,
- Rolniczy Handel Detaliczny - Bożena Lipowiecka,
- Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Proszowicach,
- Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach z siedzibą w Proszowicach,
- Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Krakowie,
- Powiat Proszowice,
- Design-Graff Agencja Usługowo - Reklamowa,
- Małopolski Oddział Regionalny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Krakowie,
- Dukatki.pl,
- Pasieka "Pszczeli Raj"- Małgorzata i Mariusz Pokorniakowie.
Dziękujemy również wszystkim wystawcom za przyjęcie naszego zaproszenia, Kołom Gospodyń Wiejskim za udział w konkursie i przygotowanie przepysznych potraw serwowanych podczas tegorocznego Święta Ogórka, kucharzom za inspirujące warsztaty kulinarne, Jury Konkursu za merytoryczne uwagi, Kołu Łowieckiemu "Hubert" w Proszowicach za udostępnienie swojej siedziby, druhom strażakom z OSP Koczanów za zabezpieczenie medyczne oraz za pomoc w organizacji wydarzenia, Straży Miejskiej UGiM Proszowice za nadzorowanie organizacji ruchu, pracownikom CKiW w Proszowicach i UGiM Proszowice za organizację wydarzenia a gościom i mieszkańcom za tak liczny udział.
Do zobaczenia za rok!